#BUKUSYOK

Hidayah Terindah

Fiksyen Melayu
2013
Syeikh Publisher
F MUH
9789670603018
410
RM 22.00
PPAP
3959
User rating: / 1
PoorBest 

Ulasan

Hidayatul Munirah soerang pelajar IPT dilamar Zulkarnain iaitu pelajar di IPT yang sama dan berniat mengahwininya selepas tamat belajar. Dengan tujuan ingin mengenalinya dengan lebih lanjut, Hidayah menguji bakal suaminya ini mengajukan tiga soalan yang difikirkannya secara spontan tentang perjuangan seorang wanita dan keinginannya untuk syahid di medan perang.
 
Zulkarnain hanya tersenyum dan mengiyakan sahaja persoalan itu kerana cinta dan niatnya yang mendalam terhadap gadis itu. Setelah tamat belajar, mereka berkahwin dan Zulkarnain bekerja sebagai guru dan Hidayah meneruskan aktiviti Halaqahnya. Masalah mula timbul apabila kehidupan bahagia mereka terancam akibat serangan secara dalam oleh kumpulan pengganas yang bernama MAKAR.
 
Rakan Zulkarnain yang bekerja sebagai perisik negara (ASWAD), Abdul Rauf cuba menyiasat perkara ini. Siasatan dan beberapa siri serangan telah menjadikan soalan-soalan yang pernah ditanya oleh Hidayah kepada Zulkarnain sebelum perkahwinan mereka itu menjadi kebenaran. 

 

Persoalannya, siapakah sebenarnya Hidayah? Apakah kaitannya dengan kumpulan pengganas? Adakah Hidayah akan diterima kembali oleh suaminya setelah dilabel sebagai pengganas? Atau adakah suaminya akan menyelamatkan Hidayah dari bencana yang menimpa?